Biografie

Home/Biografie
Biografie 2017-07-20T21:41:36+00:00

Frans Bieckmann
Frans BieckmannPoliticoloog, publicist, adviseur en betrokken onderzoeker

Een greep uit mijn werkzame leven

Sinds ik in 2007 The Broker oprichtte, heb ik die online denktank over internationale zaken geleid en uitgebouwd. In de tussentijd schreef ik ook voor andere media en publiceerde ik een aantal boeken. Mijn interesse voor internationale ontwikkelingen gaat al terug tot mijn allereerste reis, na mijn VWO-eindexamen, drie maanden liftend door Tunesië, Algerije en Marokko. Daarna ging ik in 1982 politicologie studeren aan de UvA in Amsterdam, waar de kraakbeweging gaandeweg al mijn tijd en passie in beslag nam. In 1987 zat ik een half jaar in Nicaragua, Honduras en El Salvador, gevolgd door een verblijf in Chili in 1989. Inmiddels had ik mijn studie Internationale Betrekkingen weer opgepakt en tijdens een half jaar verblijf in Argentinië in 1991, voltooide ik mijn scriptie over regionale economische samenwerking in de ‘Mercosur’.

In die jaren begon ik onderzoek en schrijven te combineren en ging werken als journalist: eerst in de nadagen van Dagblad De Waarheid op de buitenlandredactie, daarna bij persbureau IPS, later bij het IKON-radioprogramma De wereld op zondagmorgen. In 1995 werd ik redacteur Internationale Betrekkingen op de buitenlandredactie van Radio Nederland Wereldomroep, waar ik onder meer de Amerikaanse verkiezingen en G8- en eurotoppen coverde. Ook deed ik verslag van de eerste rechtszaken van het Joegoslavië Tribunaal. Vanaf 1997 werkte ik als freelance journalist voor tal van tijdschriften en kranten. Rond de millenniumwisseling volgde ik intensief de andersglobalistische beweging die toen opkwam, en de voorbereidende vergaderingen voor de Millenniumdoelstellingen die leidend moesten worden voor het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid tot 2015, en die inmiddels zijn vervangen door de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Vanaf het begin van de 21ste eeuw ging ik mij meer richten op analyses van het buitenland- en ontwikkelingsbeleid, naast het schrijven. Ik deed een aantal grotere projecten voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (het ‘mainstreaming armoede’ project onder minister Herfkens, een adviestraject rond het kennisbeleid dat staatssecretaris Knapen wilde opzetten). Ook raakte ik betrokken bij de Wiardi Beckman Stichting en via via nam ik deel in de Commissie Buitenland die voor de PvdA een nieuw buitenlandbeleid opstelde.

Vanaf 2007 heb ik mij gewijd aan het opzetten van (in eerste instantie) het tijdschrift The Broker – voluit The Global Development Knowledge Broker – waarin wij actuele thema’s op het terrein van globalisering, ontwikkelingsbeleid en internationale zaken van onderbouwing voorzien: ‘het overbruggen van de kloof tussen wetenschap en beleid’ was en is de doelstelling van The Broker. Gaandeweg groeide The Broker, en besloten we alleen nog maar online te publiceren: goedkoper, maar vooral ook veel geschikter om  heel gelaagd te publiceren. Het was constant pionieren in een snel veranderend journalistiek en beleidsmatig landschap. Maar dat laatste is misschien ooit voer voor mijn blogpagina dan wel autobiografie.

Veel van mijn publicaties kun je terugvinden op mijn Linkedin-pagina.

Boeken, blogs en publicaties

Podemos – Nieuwe linkse politiek in Spanje

Op 22 juni kwam mijn nieuwe boek uit over de fascinerende politieke ontwikkelingen in Spanje de afgelopen jaren. Op een bijeenkomst in Pakhuis De Zwijger bespraken we de lokale bewegingen in steden als Barcelona en Madrid – onderwerp van drie hoofdstukken in het boek – en de lessen die we daaruit kunnen trekken voor Nederland. Zie hier het verslag van de avond. Op 2 oktober volgt een tweede debat, over de nationale partij Podemos die in een paar jaar tijd bijna een kwart van de Spaanse stemmen wist te trekken. Met Miguel Urban, Podemosleider en medeoprichter, en leider van de Podemosfractie in het europarlement.

Meer over dit boek

Veertig jaar ‘trickle down economics’: een lange race naar de bodem

juni 11th, 2018|0 Comments

Vandaag kwam het derde stuk in onze serie over dividendbelasting online bij Follow the Money. Rodrigo Fernandez en ik betogen daarin dat de argumentatie van de voorstanders terugvoert op de aloude ‘Reaganomics’. Maar die theorieën [...]
Lees verder

Alle blogberichten

Europa kan niet blijven wegkijken van de Spaanse politieke crisis

november 12th, 2017|1 Comment

Terwijl de Brusselse bubbel zich bezig houdt met de afgezette Catalaanse presidente Puigdemont, verdiept in Spanje zelf de politieke crisis, die mede ten grondslag ligt aan het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië. Europese leiders als Frans Timmermans [...]
Lees verder

Alle publicaties