Podemos – Nieuwe linkse politiek in Spanje

Op 15 mei 2011 begonnen in Spanje de pleinbezettingen van de Indignados (de Verontwaardigden) die de aanzet vormden voor een grote politieke dynamiek. In reactie op de financiële én democratische crisis werd een hele nieuwe generatie mensen actief. Zowel in de nationale politiek, met de partij Podemos, als via ‘burgerplatforms’ die sinds 2015 tal van grote steden zoals Barcelona en Madrid besturen.

Dit boek geeft een beeld van deze fascinerende politieke ontwikkelingen. Het Spaanse project biedt een alternatief voor het neoliberale denken dat de EU in haar greep heeft én voor het rechtse populisme dat de maatschappelijke onvrede hiermee eenzijdig kanaliseert. Podemos organiseerde een brede beweging die komt met een eigen verhaal over grote maatschappelijke problemen als corruptie, werkloosheid en ongelijkheid – samen met de bevolking, niet van bovenaf, maar van onderop.

Politicoloog en onderzoeker FRANS BIECKMANN (1963)  is oprichter en directeur van de internationale denktank The Broker. In 2016 verscheen zijn boek De belofte van een ander Europa (red., met Monika Sie Dhian Ho) en in 2012 Soedan – Het sinistere spel om macht, rijkdom en olie.

‘Het boek houdt je in zijn greep met verhelderende en intrigerende beschrijvingen en analyses van complexe situaties in de internationale diplomatie. Het is een radicaal boek, dat het tekort van de goede bedoelingen in deze sector durft verwoorden.’ DeWereldMorgen over Soedan

Door | 2017-07-07T15:25:11+00:00 juni 20th, 2017|Categorieën: Aanbevolen, Boeken|0 Reacties

Geef een reactie